Smakuj świat z Pascalem (7/9)

reality show Polska 2012  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Kolejnym przystankiem kulinarnej podróży Pascala Brodnickiego jest Laos, którego kuchnia słynie z nietypowych składników. Jada się tu kwiaty, owady, żaby, kijanki, kokony owadów i wiewiórki.

Oglądaj w telewizji

So 4.01 19:40
Travellogo

Opis

Mistrz kuchni Pascal Brodnicki pokazuje widzom, jak zastąpić tradycyjne dania azjatyckimi potrawami. Udowadnia, że przygotowanie oryginalnego obiadu jest proste i nie musi wiele kosztować. W poszukiwaniu inspiracji kulinarnych wyrusza do Wietnamu, Laosu i Tajlandii. Robi zakupy na tamtejszych targach, przyrządza i sprzedaje przekąski na ulicy i pracuje na plantacji ryżu. Aby się sprawdzić, przygotowuje egzotyczne dania dla swoich azjatyckich gospodarzy. Próbuje grillowanego gekona i pieczonych larw mrówek, przyjmuje też zaproszenie na nietypowe łowy.

Kolejnym przystankiem kulinarnej podróży Pascala Brodnickiego jest Laos, którego kuchnia słynie z nietypowych składników. Jada się tu kwiaty, owady, żaby, kijanki, kokony owadów, jaszczurki gekony a nawet mięso wiewiórek. Smażone algi, khai pene, to kulinarny znak firmowy Luang Prabang, miasta położonego na północy kraju. W Laosie setki rodzin utrzymuje się ze zbioru wodorostów. Podróżujący kucharz przekonał się, na czym polega ich praca. Przez kilka godzin zbierał z dna Mekongu algi, po czym ciął je i wałkował na długie płaty.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...