Smakuj świat z Pascalem (5/9)
W skrócie
Pierwszym przystankiem Pascala na Maderze jest Funchal. Kucharz gotuje zupę caldeiradę. Poznaje sposób połowu ryby espady. Przyrządza krokiety z dorsza oraz szaszłyki na gałązkach wawrzynu.
Oglądaj w telewizji
Opis
Pascal Brodnicki po raz kolejny udowodni, że niestraszne mu gotowanie w najdalszych zakątkach świata. W każdym odcinku podzieli się z widzami oryginalnymi przepisami różnych potraw. Wraz z miejscowymi amatorami dobrego jedzenia przygotuje lokalne przysmaki.
Pascal udaje się na Maderę. Jego pierwszym przystankiem jest Funchal, a dokładnie główny targ Mercado Dos Lavradores. Tutaj poznaje sprzedawcę Nuno, który objaśnia mu, że tylko na Maderze można spróbować wielu odmian marakui, bananów, a nawet "ananaso-banana". Pascal odwiedza targ rybny, a następnie gotuje portugalską zupę caldeiradę. Kucharz poznaje również kolejny sekret wyspy - sposób na połów ryby espady. Pascal w jednej z najstarszych restauracji przygotowuje krokiety z dorsza. W niezwykłym lesie, który porastają ogromne drzewa wawrzynowe, przyrządza ciepłą przekąskę - espetada - mięsne szaszłyki nadziewane na gałązki wawrzynu.