Smakuj świat z Pascalem (6/8)

reality show Polska 2013  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Kolejny etap podróży to Zanzibar. Tutejsza kuchnia jest miksem smaków z różnych stron świata. Pascal uda się na targ Forodhani, odkryje sekrety plantana i wybierze się na połów ośmiornic.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Pascal Brodnicki najchętniej poznaje świat za pomocą zmysłu smaku. Uwielbia przyrządzać rozmaite potrawy na ulicznych straganach, w afrykańskich wioskach czy nap plaży.. Jednak podczas jego kulinarnych wojaży nie zawsze było mu łatwo. Czasem słonie podkradały mu składniki. Oczywiście Pascal nie mógł odmówić sobie przyjemności posmakowania lokalnych przysmaków. W Delhi zatrzymał się na dłużej przy stoisku z plackami "paratha", w zanzibarskiej wiosce jadł ryż z kokosem, a w Namibii spróbował steku... z zebry. "Smakuj świat z Pascalem" to nie tylko kulinaria. Prowadzący odwiedził sierociniec słoni na Sri Lance, karmił gepardy w Afryce i wspinał się na palmę kokosową. W Bombaju został nauczycielem i uczył dzieci języka polskiego, a u wybrzeży Zanzibaru polował na ośmiornicę. Wszędzie jego pasja i pozytywna energia przyciągały tłumy gapiów.

Kolejny etap podróży Afryce to Zanzibar, przepiękna i wielokulturowa wyspa na Oceanie Indyjskim. Tutejsza kuchnia jest miksem wielu smaków z różnych stron świata. Pascal uda się na targ Forodhani słynący z przepysznych szaszłyków, od których uginają się kolorowe stragany. Odkryje sekrety plantana, zwanego też "trąbą słonia", czyli słodkiego banana, który na wyspie traktowany jest nie jak owoc, ale warzywo. Pascal wybierze się na połów ośmiornic. Zanzibar znany jest też z barwnych raf, białego piasku, ławic tęczowych ryb i pięknego wybrzeża. Na jednej z takich rajskich plaż Pascal urządzi swoją kuchnię. Tym razem za blat posłuży mu kawałek drewnianej łódki, a za zlew - naturalne zagłębienie skalne wypełnione morską wodą. Kucharz wykorzysta lokalne specjały i przyrządzi owoce morza w sosie przyprawowym. Na swoją ucztę zaprosi grupę miejscowych kobiet, które zrewanżują się kolacją w pobliskiej wiosce.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...