Smakuj świat z Pascalem (7/8)
W skrócie
Pascal dalej zwiedza Zanzibar. Od stuleci kraj, zwany 'Wyspą Przypraw', słynie z uprawy goździków, kardamonu i gałki muszkatołowej. Kucharz dowie się czegoś więcej o każdej z tych roślin.
Oglądaj w telewizji
Opis
Pascal Brodnicki najchętniej poznaje świat za pomocą zmysłu smaku. Uwielbia przyrządzać rozmaite potrawy na ulicznych straganach, w afrykańskich wioskach czy nap plaży.. Jednak podczas jego kulinarnych wojaży nie zawsze było mu łatwo. Czasem słonie podkradały mu składniki. Oczywiście Pascal nie mógł odmówić sobie przyjemności posmakowania lokalnych przysmaków. W Delhi zatrzymał się na dłużej przy stoisku z plackami "paratha", w zanzibarskiej wiosce jadł ryż z kokosem, a w Namibii spróbował steku... z zebry. "Smakuj świat z Pascalem" to nie tylko kulinaria. Prowadzący odwiedził sierociniec słoni na Sri Lance, karmił gepardy w Afryce i wspinał się na palmę kokosową. W Bombaju został nauczycielem i uczył dzieci języka polskiego, a u wybrzeży Zanzibaru polował na ośmiornicę. Wszędzie jego pasja i pozytywna energia przyciągały tłumy gapiów.
Podróżujący kucharz kontynuuje wyprawę po Zanzibarze. Przyrządza rybę na środku ruchliwego skrzyżowania, wzbudzając tym wielkie zainteresowanie mieszkańców. Zwiedzany kraj słynie z uprawy goździków, kardamonu i gałki muszkatołowej. Pascal dowie się, że goździki są tak naprawdę czerwone, kardamon rośnie na drzewach, a gałka muszkatołowa to afrodyzjak. W Stone Town odda się więc degustacji tego aromatycznej kawy.