Okrasa łamie przepisy: Zapomniane ryby

magazyn kulinarny Polska 2025  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Kucharz odkryje smaki regionu Stawów Milickich. Zaprezentuje oryginalne dania: zupę z suma i dyni, klopsiki rybne w dwóch wersjach oraz filety z jesiotra z dynią i kremowym sosem z prawdziwkami.

Oglądaj w telewizji

Śr 19.11 7:00
TVP Polonialogo
So 22.11 7:50
TVP Kobietalogo
Wt 25.11 14:25
TVP Kobietalogo

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa wyrusza do Doliny Baryczy, by odkryć smaki regionu Stawów Milickich - największego kompleksu stawów rybnych w Polsce, słynącego od XIII wieku z hodowli karpia. Dziś miejsce to przyciąga miłośników przyrody, ale Karol skupia się na kulinarnych tradycjach, które zostały zapomniane w polskiej świadomości. Przez wieki ryby stanowiły podstawę diety Polaków, zwłaszcza w czasie postu. Kucharz sięga po zapomniane gatunki - suma, amura i jesiotra, prezentując oryginalne dania: zupę z suma i dyni, klopsiki rybne w dwóch wersjach oraz smażone filety z jesiotra z dynią i kremowym sosem z prawdziwkami.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...