W kotle historii: Mazurek. I proszę wstać

W skrócie
Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu.
Oglądaj w telewizji


Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
W sali opery w San Francisco, 13 maja 1945 roku, podczas konferencji założycielskiej Organizacji Narodów Zjednoczonych, Artur Rubinstein zauważył brak polskiej delegacji. W geście protestu oraz solidarności z Polską zagrał hymn "Jeszcze Polska nie zginęła". Jego występ poruszył zgromadzonych, a brawa, które rozbrzmiały, wymusiły reakcję nawet na Nikicie Chruszczowie, członku delegacji sowieckiej. Żona pianisty, Nela Rubinstein, obserwowała koncert zza kulis. Na spotkaniu kulinarnym Łukasza Modelskiego Nela Rubinstein zaprezentuje swoje przepisy na mazurek z polewą pomarańczową i bigos.