W kotle historii: Polski wynalazca i hiszpańska kuchnia. Zamach na Alfonsa XIII

magazyn kulinarny Polska 2020-2024  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

31 maja 1906 roku doszło do zamachu na Alfonsa XIII. Monarcha przeżył m.in. dzięki kamizelce wynalazcy Jana Szczepanika. Łukasz Modelski przygotuje potrawy inspirowane kuchnią madrycką i galicyjską.

Oglądaj w telewizji

Pon 4.08 8:45
TVP Historia 2logo
Pon 4.08 8:50
TVP Historialogo

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

31 maja 1906 roku doszło do ataku na króla Hiszpanii Alfonsa XIII. Gdy jego powóz przejeżdżał przez Calle Mayor, zamachowiec rzucił bombę. Eksplozja spowodowała chaos, a śmierć poniosło wiele osób. Monarcha i jego wybranka przeżyli między innymi dzięki specjalnej kamizelce ochronnej, którą stworzył polski wynalazca Jan Szczepanik. Otrzymał on order Izabeli Katolickiej, co świadczy o międzynarodowym uznaniu. Łukasz Modelski zamierza przygotować potrawy inspirowane kuchnią madrycką i galicyjską.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...