W kotle historii: Polski wynalazca i hiszpańska kuchnia. Zamach na Alfonsa XIII

W skrócie
31 maja 1906 roku doszło do zamachu na Alfonsa XIII. Monarcha przeżył m.in. dzięki kamizelce wynalazcy Jana Szczepanika. Łukasz Modelski przygotuje potrawy inspirowane kuchnią madrycką i galicyjską.
Oglądaj w telewizji


Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
31 maja 1906 roku doszło do ataku na króla Hiszpanii Alfonsa XIII. Gdy jego powóz przejeżdżał przez Calle Mayor, zamachowiec rzucił bombę. Eksplozja spowodowała chaos, a śmierć poniosło wiele osób. Monarcha i jego wybranka przeżyli między innymi dzięki specjalnej kamizelce ochronnej, którą stworzył polski wynalazca Jan Szczepanik. Otrzymał on order Izabeli Katolickiej, co świadczy o międzynarodowym uznaniu. Łukasz Modelski zamierza przygotować potrawy inspirowane kuchnią madrycką i galicyjską.