W kotle historii: Szołdra i drugi hołd pruski

W skrócie
Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu.
Oglądaj w telewizji


Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
W lipcu 1569 roku książę pruski Albrecht II Fryderyk Hohenzollern przybył do Lublina, aby złożyć hołd lenny królowi Zygmuntowi II Augustowi. Ceremonia odbyła się 19 lipca na zamku królewskim i miała uroczysty charakter. Na placu Litewskim przygotowano tron, na którym zasiadł król, ubrany w bogate szaty, z koroną na głowie oraz berłem i złotym jabłkiem w rękach. Wydarzenie przyciągnęło wielu dostojników, zarówno duchownych, jak i świeckich, a także licznych mieszkańców Lublina. Ceremonia wzorowana była na podobnym wydarzeniu z 1525 roku w Krakowie. Książę Albrecht, klęcząc z chorągwią, złożył przysięgę wierności. Jan Kochanowski opisał to wydarzenie w utworze "Proporzec albo Hołd Pruski", który prawdopodobnie ukazał się w 1569 roku, choć dotychczas nie odnaleziono jego ówczesnego wydania. Zachowała się jednak edycja z 1587 roku. Trzy lata wcześniej wydano zbiór "Fraszki, Księgi trzecie", gdzie jedna z fraszek wspominała o kulinariach, takich jak szołdra i śliwki.