W kotle historii: Na wysokiej połoninie. Kuchnia znad Prutu i Czeremoszu
magazyn kulinarny Polska 2020-2024
W skrócie
Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu.
Oglądaj w telewizji
Śr 5.02 8:55
TVP Historia 2
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Twórcy
Zobacz także
W kotle historii: Dania z Baru. Kuchnia konfederatów (32)
Pt, 24.01 8:45
W kotle historii: Rejterada rajtarii. Szwedzka kuchnia na Mazowszu
So, 25.01 10:30
W kotle historii: Jedzenie zastępcze. Kuchnia stanu wojennego
Pon, 27.01 8:50
W kotle historii: Hołd carów Szujskich. Zygmunt III i kuchnia międzynarodowa
Wt, 28.01 8:55
W kotle historii: Tęgi bifstek, wino szkaradne. Juliusz Słowacki i paryskie restauracje
Śr, 29.01 8:55
W kotle historii: Kardynalskie delicje. Włoski triumf Marii Kazimiery
Czw, 30.01 8:45
W kotle historii: Wiejsko i wielkomiejsko. Czym Georges Sand karmiła Chopina
Pt, 31.01 8:50
W kotle historii: Pożegnanie z bronią. Ostatnia bitwa I RP
So, 01.02 10:40
W kotle historii: Tadeusz Kościuszko i kuchnia dwóch kontynentów
Pon, 03.02 8:50
W kotle historii: Kuchnia weselna. Co podano w Bronowicach?
Wt, 04.02 8:55