W kotle historii: Pożegnanie z bronią. Ostatnia bitwa I RP

magazyn kulinarny Polska 2020-2024  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

10 października 1794 roku miała miejsce ostatnia wielka bitwa Insurekcji Kościuszkowskiej. Maciejowice okazały się klęską. W programie poznamy również dania mazowieckich kosynierów.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

10 października 1794 roku miała miejsce ostatnia wielka bitwa Insurekcji Kościuszkowskiej. Maciejowice okazały się klęską, wielkimi krokami zbliżał się też III rozbiór Polski. W programie poznamy również dania mazowieckich kosynierów i ostatnie potrawy przygotowywane dla Stanisława Augusta.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...