W kotle historii: Pożegnanie z bronią. Ostatnia bitwa I RP
magazyn kulinarny Polska 2020-2024 od 12 lat
10 października 1794 roku miała miejsce ostatnia wielka bitwa Insurekcji Kościuszkowskiej. Maciejowice okazały się klęską. W programie poznamy również dania mazowieckich kosynierów.
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
10 października 1794 roku miała miejsce ostatnia wielka bitwa Insurekcji Kościuszkowskiej. Maciejowice okazały się klęską, wielkimi krokami zbliżał się też III rozbiór Polski. W programie poznamy również dania mazowieckich kosynierów i ostatnie potrawy przygotowywane dla Stanisława Augusta.
W kotle historii: Bitwa pod Płowcami - zwycięstwo czy remis?
Wt, 10.06 8:20
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Koronacja Augusta II: wszystko na pokaz. Warszawa i Drezno, czyli najweselsze dwory w Europie
Śr, 11.06 8:25
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Zjazd gnieźnieński. Czym ugościć cesarza?
Czw, 12.06 8:30
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Lampa, która zmieniła świat. Ignacy Łukasiewicz uczy Rockefellera
Pt, 13.06 8:40
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Insurekcja warszawska. Szubienica, szewc i jakobiński stół
Pon, 16.06 8:30
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Nobel dla Sienkiewicza. Egzotyczna kuchnia reportera
Wt, 17.06 8:30
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Pierniki i mieszczanie. Jak się robi powstania?
Śr, 18.06 8:25
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Teksas i Polacy. Kuchnia spod ciemnej gwiazdy
Czw, 19.06 8:30
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Nihil novi? A jednak. Statut Łaskiego i konstytucja
Pt, 20.06 8:40
i 1 późniejsza emisja
Ładuję...