W kotle historii: Spieszona husaria. Zbiór potraw pod Hodowem

W skrócie
W 1694 roku pod Hodowem doszło do starcia pomiędzy wojskami polskimi a tureckimi. Zakończyło się ono zwycięstwem Polaków. Pomimo ogromnej przewagi liczebnej przeciwnika, wynoszącej aż 100:1.
Oglądaj w telewizji


Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
W 1694 roku pod Hodowem doszło do starcia pomiędzy wojskami polskimi a tureckimi, które zakończyło się zwycięstwem Polaków. Pomimo ogromnej przewagi liczebnej przeciwnika, wynoszącej aż 100:1, nasi rodacy zdołali odeprzeć atak. W bitwie wzięło udział około 40 tysięcy Tatarów, którzy stanęli przeciwko 400 Polakom. Wydarzenie to bywa określane mianem polskich Termopil. Oddziały dowodzone przez Zahorowskiego i Tyszkowskiego natknęły się na główny oddział Tatarów liczący 500-600 jeźdźców, podczas którego dowódca jednego z oddziałów, Tyszkowski, miał dostać się do niewoli. Sytuacja zmusiła Polaków do odwrotu do Hodowa, gdzie mogli skutecznie bronić się dzięki przygotowanym wcześniej przez chłopów umocnieniom, takim jak kobylice, a także użyciu płotów, stołów i drzwi jako osłony. Dodatkowym zabezpieczeniem był staw znajdujący się z jednej strony wsi, który ograniczał ruchy napastników.