W kotle historii: Bitwa pod Kłuszynem. Suchy prowiant do Moskwy

magazyn kulinarny Polska 2020-2024  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu.

Oglądaj w telewizji

Wt 12.08 8:25
TVP Historialogo
Wt 12.08 8:35
TVP Historia 2logo

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

4 lipca 1610 roku, w trakcie wojny polsko-rosyjskiej trwającej od 1609 do 1618 roku, miało miejsce kluczowe starcie pod Kłuszynem. Polskie oddziały, liczące około 7 tysięcy żołnierzy i dowodzone przez hetmana polnego koronnego Stanisława Żółkiewskiego, zmierzyły się z znacznie liczniejszą, bo około 35-tysięczną armią moskiewską, wspieraną przez szwedzkie posiłki, którą dowodził Dymitr Szujski oraz Jakub Pontusson De la Gardie. Pomimo znacznej przewagi liczebnej przeciwnika Polakom udało się odnieść zwycięstwo, co otworzyło Żółkiewskiemu drogę do Moskwy. W wyniku klęski bojarzy obalili cara Wasyla Szujskiego, składając przysięgę wierności królewiczowi Władysławowi, synowi Zygmunta III Wazy. Bitwa pod Kłuszynem stała się jednym z najważniejszych polskich triumfów wojskowych.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...