W kotle historii: Bogaty stół Piastów. Kuchnia zjazdu w Gąsawie
magazyn kulinarny Polska 2020-2024

W skrócie
Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu.
Oglądaj w telewizji
Czw 7.08 8:20
TVP Historia
Czw 7.08 8:35
TVP Historia 2
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Twórcy
Zobacz także
W kotle historii: Nihil novi? A jednak. Statut Łaskiego i konstytucja
Pon, 28.07 8:30
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Pieniądz kręci ziemią. Kopernik i ekonomia
Pon, 28.07 8:45
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Rozmowa miłosna. Wyznania w Toruniu
Wt, 29.07 8:30
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Gorączka archeologiczna. Odkrycie Biskupina
Czw, 31.07 8:25
W kotle historii: Na wysokiej połoninie. Kuchnia znad Prutu i Czeremoszu
Czw, 31.07 8:45
W kotle historii: Spieszona husaria. Zbiór potraw pod Hodowem
Pt, 01.08 8:35
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Polski wynalazca i hiszpańska kuchnia. Zamach na Alfonsa XIII
Pon, 04.08 8:50
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Zwycięstwo na Zatoce Świeżej. Kuchnia krzyżackiego Królewca
Wt, 05.08 8:20
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Barszcz polski, barszcz ukraiński. Wokół unii hadziackiej
Śr, 06.08 8:20
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Monachijskie menu Radia Wolna Europa
Pt, 08.08 8:25
i 1 późniejsza emisja