W kotle historii: Przecław Słota. Grzeczność przy wspólnej misie
W skrócie
W styczniu 1891 roku historyk literatury Aleksander Brückner odnalazł, a później opublikował wiersz Przecława Słoty 'O chlebowym stole'. Menu odcinka zostało skomponowane na jego cześć.
Oglądaj w telewizji
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
W styczniu 1891 roku historyk literatury Aleksander Brückner odnalazł i opublikował wiersz Przecława Słoty "O chlebowym stole". Utwór jest najstarszym zabytkiem polskiej poezji świeckiej i jednym z pierwszych tekstów, pod którym podpisał się autor. Menu odcinka zostało skomponowane na jego cześć. Znajdą się w nim aromatyczna gotowana kapusta i wątróbka zasmażana z jajkiem, na którą przepis zaczerpnięto z książki kucharskiej z 1420 roku.