W kotle historii: Zwycięstwo na Zatoce Świeżej. Kuchnia krzyżackiego Królewca

W skrócie
15 września 1463 r. miała miejsce decydująca bitwa morska w Zatoce Świeżej. Wczesnym rankiem flota gdańszczan i elblążan, ustawiona w kształt półksiężyca, zaatakowała krzyżackie jednostki.
Oglądaj w telewizji


Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
15 września 1463 roku miała miejsce decydująca bitwa morska w Zatoce Świeżej. Wczesnym rankiem flota gdańszczan i elblążan, ustawiona w kształt półksiężyca, zaatakowała krzyżackie jednostki. W walce używano różnorodnej broni, w tym hakownic, samopałów, kusz i łuków, a najlepiej sprawdzały się strzały owinięte zapalonymi szmatami, które podpaliły wiele okrętów. Starcie miało kluczowe znaczenie dla przebiegu wojny trzynastoletniej między Polską a Zakonem. Wielki Mistrz musiał uciekać do Królewca.