W kotle historii: Gębą i ręką. Polski sobór w Konstancji

W skrócie
Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu.
Oglądaj w telewizji


Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
16 listopada 1414 roku w Konstancji rozpoczął się sobór powszechny Kościoła katolickiego, trwający do 1418 roku, którego celem było zakończenie wielkiej schizmy zachodniej. Był to największy zjazd tego rodzaju w średniowiecznej Europie. W obradach brała udział delegacja z Polski, licząca prawie dwieście osób, na czele której stali arcybiskup gnieźnieński Mikołaj Trąba, rycerz Zawisza Czarny z Garbowa oraz rektor Akademii Krakowskiej, prawnik Paweł Włodkowic. Włodkowic aktywnie uczestniczył w obradach, broniąc polskich interesów przeciwko Krzyżakom. Zawisza Czarny, uczestnik bitwy pod Grunwaldem, również zabrał głos, broniąc dobrego imienia króla Władysława Jagiełły. Udało mu się uzyskać od papieża Marcina V potępienie paszkwilu na Polskę, który został napisany przez zakonnika Jana Falkenberga na polecenie Krzyżaków. Zawisza stanowczo zadeklarował, że będzie bronił króla Polski zarówno słowem, jak i czynem.