Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki

magazyn kulinarny Polska 2025  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol Okrasa przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Przygotowuje proste lokalne potrawy wraz z zaproszonymi do programu gośćmi.

Oglądaj w telewizji

So 22.03 14:25
TVP 1logo

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

W dawnych wiekach suszenie, solenie, wędzenie i kiszenie były powszechnie stosowanymi metodami konserwacji żywności. Takie produkty stanowiły istotny element diety mieszkańców nie tylko naszego kraju. Stały się częścią dziedzictwa kulinarnego Polski. Pierwszą propozycją Karola Okrasy będą dzisiaj placuszki serowe z wędzoną białą czekoladą. Drugie danie to kluski śląskie z ziemniaków i selera podane z wędzonym boczkiem, młodą kapustą oraz wędzonymi przysmakami z Podhala, a trzecie - wędzony tatar z marynowanej polędwicy wołowej podany na pieczonym chlebie z sosem z majonezu, prażonych nasion słonecznika i świeżych ziół.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...