Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby na leśny sposób
W skrócie
Karol Okrasa zabierze widzów do Nadleśnictwa Ustka. Tutejsze lasy sąsiadują z Bałtykiem. Razem z miejscową leśniczką odwiedzi Wydmę Orzechowską. Stworzy też potrawy oparte na rybach i darach lasu.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa tym razem zabierze widzów do Nadleśnictwa Ustka. Tutejsze lasy sąsiadują z Bałtykiem. Razem z miejscową leśniczką kucharz odwiedzi Wydmę Orzechowską, która powstała przez wyrzucone prądami morskimi piaski. Te zróżnicowane przyrodniczo wyprawy zainspirują prowadzącego do stworzenia potraw opartych z jednej strony na świeżych rybach morskich, a z drugiej na darach lasu. Ugotuje między innymi zupę grzybową na rybnym wywarze, śledzie w olejowej zalewie z cebuli oraz smażonego dorsza.