Okrasa łamie przepisy: Na żuławskim szlaku

magazyn kulinarny Polska 2019  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Kucharz zabierze widzów w rejs barką płynącą przez kanały i rzeki Żuław. Wartą odwiedzenia atrakcją turystyczną są tu liczne śluzy i cieki wodne. Prowadzący przygotuje łososia i kilka rodzajów sosów.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol zabierze widzów w rejs barką płynącą przez kanały i rzeki najniżej położonego w Polsce regionu, czyli Żuław. Ten dziki i niedostępny teren od końca XVI wieku kolonizowali Holendrzy. Dziś po setkach odwadniających wiatraków nie ma ani śladu. Wartą odwiedzenia atrakcją turystyczną pozostają leniwe rzeczki, takie jak Szkarpawa, liczne śluzy i cieki wodne. W tym krajobrazie prowadzący przygotuje łososia, kilka rodzajów sosów oraz musztard.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...