Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością

W skrócie
W tym odcinku Karol Okrasa wyjaśnia, jak przygotować smakowite, miękkie mięso z kością. Pokazuje, jak zabezpieczyć je przed utratą smaku. Przed kamerami przygotuje stek wołowy z antrykotu.
Oglądaj w telewizji


Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Przytłoczeni obowiązkami ludzie przeważnie sięgają po pozbawione kości i skóry filety. Chodzi wszak o to, by jak najszybciej przyrządzić coś dobrego do jedzenia. Dawniej standardem było pieczenie sporych kawałków mięsa z kośćmi. Nie bez powodu, jak się okazuje. Kość - podobnie jak tłuszcz - jest bardzo dobrym nośnikiem smaku, a w dodatku dzięki niej mięso staje się. Dla niektórych kość może stanowić rarytas sama w sobie. W tym odcinku Karol Okrasa wyjaśnia, jak przygotować smakowite, miękkie mięso z kością. Pokazuje, jak zabezpieczyć je przed utratą smaku. Przed kamerami przygotuje stek wołowy z antrykotu, udekorowany marchwią z masłem ziołowym i goleń wołowa w sosie z tłuczonymi ziemniakami ze śmietaną i orzechami.