Kuchnia dwudziestolecia: Bazar, targ i fałszerstwo (16)

W skrócie
W okresie międzywojennym na bazarach i targach fałszowano właściwie wszystko. Najwyższej jakości mięso można było kupić za to w żydowskich jatkach na warszawskiej Pradze. Odbędziemy podróż w czasie.
Oglądaj w telewizji
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
W okresie międzywojennym na bazarach i targach fałszowano właściwie wszystko. Najwyższej jakości mięso można było kupić za to w żydowskich jatkach na warszawskiej Pradze. Autorzy pokazują, jak przyrządzano duszone nereczki i szczupaka z cielęciny. O "fałszywych" potrawach pisała Maria Disslowa w książce "Jak gotować". Twierdziła, że to nie tylko zastępowanie dobrych produktów złymi, ale też zamienienie jednych potraw na inne.