Kuchnia dwudziestolecia: Pływający luksus. Polskie transatlantyki (10)

magazyn kulinarny Polska 2021  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

W okresie międzywojennym w Polsce uruchomiono linię oceaniczną Gdynia America Line. W 1939 roku posiadała ona osiem transatlantyków. Kucharze serwowali na nich tradycyjne polskie dania.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.

W okresie międzywojennym w Polsce uruchomiono linię oceaniczną Gdynia America Line. W 1939 roku posiadała ona osiem transatlantyków. Najważniejsze z nich były prawdziwymi ambasadorami polskiej sztuki, przemysłu oraz kuchni. Serwowano na nich tradycyjne polskie dania oraz rzeczy nieznane. Widzowie poznają potrawy z transatlantyckiego menu. Pierwszy przepis pochodzi z kuchni statku Batory. Jest to pieczeń po huzarsku, która występuje w polskich książkach kucharskich od połowy XIX wieku. Drugie danie było serwowane na transatlantyku Piłsudski. Są to kotleciki rybne z sosem tatarskim.

Twórcy

Ładuję...