Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór pruski (3)

magazyn kulinarny Polska 2021  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Prowadzący zaprezentuje widzom przepis pochodzący z grudziądzkiej książki kucharskiej wydanej w 1915 roku. Powstała na podstawie receptur przesyłanych przed gospodynie domowe na konkurs.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.

Tym razem prowadzący zaprezentuje widzom przepis pochodzący z grudziądzkiej książki kucharskiej wydanej w 1915 roku. Powstała na podstawie receptur przesyłanych przed gospodynie domowe na konkurs organizowany przez Gazetę Grudziądzką. Można w niej znaleźć m.in. zupę z korbala, czyli zupę z dyni czy speckkuchen - bułeczki ze słoniną. Ta druga potrawa pochodzi z książki "Kuchnia polska - niezbędny podręcznik dla kucharzy, gospodyń wiejskich i miejskich" opublikowanej w Toruniu w 1885 roku.

Twórcy

Ładuję...