Kuchnia dwudziestolecia: Tajemnice domowej spiżarni (6)
magazyn kulinarny Polska 2021

Oglądaj w telewizji
Program archiwalny.
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
Tym razem w programie pojawią się potrawy ze spiżarni. Najczęściej przechowywane są tam przetwory. Do klasyki kuchni dwudziestolecia należą marynowane gruszki czy rożenki śliwkowe.
Twórcy
Zobacz także
Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór rosyjski (1)
Śr, 29.10 15:05
Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór austriacki (2)
Czw, 30.10 15:10
Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór pruski (3)
Pt, 31.10 15:10
Kuchnia dwudziestolecia: Co było, a nie jest. Kuchnia nieistniejąca (4)
Pon, 03.11 13:00