Kuchnia dwudziestolecia: Tajemnice domowej spiżarni (6)
magazyn kulinarny Polska 2021
Oglądaj w telewizji
Śr 8.05 15:20
TVP Historia 2
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
Tym razem w programie pojawią się potrawy ze spiżarni. Najczęściej przechowywane są tam przetwory. Do klasyki kuchni dwudziestolecia należą marynowane gruszki czy rożenki śliwkowe.
Twórcy
Zobacz także
Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór austriacki (2)
Czw, 02.05 15:15
Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór pruski (3)
Pt, 03.05 16:30
Kuchnia dwudziestolecia: Co było, a nie jest. Kuchnia nieistniejąca (4)
Pon, 06.05 15:25
Kuchnia dwudziestolecia: Patrząc na Paryż. Najlepsze adresy międzywojnia (5)
Wt, 07.05 15:15
Kuchnia dwudziestolecia: Menu balowe. Kuchnia arystokratyczna (7)
Czw, 09.05 14:25
Kuchnia dwudziestolecia: Na przednówku. Kuchnia uboga (8)
Pt, 10.05 16:30
Kuchnia dwudziestolecia: Kolonialne marzenia. Kuchnia egzotyczna (9)
Pon, 13.05 15:15
Kuchnia dwudziestolecia: Pływający luksus. Polskie transatlantyki (10)
Wt, 14.05 15:15