Kuchnia dwudziestolecia: Tajemnice domowej spiżarni (6)

magazyn kulinarny Polska 2021  od 12 lat
zdjęcie

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.

Tym razem w programie pojawią się potrawy ze spiżarni. Najczęściej przechowywane są tam przetwory. Do klasyki kuchni dwudziestolecia należą marynowane gruszki czy rożenki śliwkowe.

Twórcy

Ładuję...