Kuchnia dwudziestolecia: Na przednówku. Kuchnia uboga (8)
W skrócie
Tzw. potrawy głodowe były oparte m.in. na ziemniakach, cebuli, słoninie czy ziołach. W latach 30. ubiegłego wieku ukazały się 'Pamiętniki chłopskie' zawierające informacje o tym, co się jadało.
Oglądaj w telewizji
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
Potrawy kuchni ubogiej tzw. potrawy głodowe są znacznie gorzej udokumentowanym rozdziałem w historii niż kuchnia mieszczańska. Dania chłopskie wyróżniające się swoją prostotą są oparte m.in. na ziemniakach, cebuli, słoninie, twarogu czy ziołach. Nie zagrzewały miejsca na pańskich stołach. Jedną z takich potraw jest prażucha, która stała się regionalnym daniem kuchni lubelskiej. W latach 30. ubiegłego wieku ukazały się "Pamiętniki chłopskie" zawierające m.in. informacje o tym, co się wtedy jadało. Łukasz Modelski przygotuje parzybrodę, na którą recepturę można znaleźć właśnie we wspomnianym materiale.