Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór rosyjski (1)
W skrócie
Łukasz Modelski prezentuje przepis na barszcz z 'Oszczędnej kuchni. Jak się w chwili obecnej trzeba odżywiać' Władysława Chodeckiego. Druga receptura pochodzi z broszury '200 potraw z ziemniaków'.
Oglądaj w telewizji
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
Łukasz Modelski prezentuje przepis na barszcz z kaszą gryczaną, pochodzący z publikacji "Oszczędna kuchnia. Jak się w chwili obecnej trzeba odżywiać" autorstwa doktora Władysława Chodeckiego. Druga receptura pochodzi z bestsellerowej w okresie I wojny światowej broszury "200 potraw z ziemniaków".