Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór austriacki (2)
magazyn kulinarny Polska 2021
W skrócie
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty, a także kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. Gospodarzem programu jest Łukasz Modelski.
Oglądaj w telewizji
Program archiwalny.
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
Twórcy
Zobacz także
Kuchnia dwudziestolecia: Dwie książki, dwie Marie. Kobiety które uformowały dwudziestolecie (14)
Pt, 29.03 11:45
Kuchnia dwudziestolecia: Dyplomatyka i łowy (15)
Wt, 02.04 11:45
Kuchnia dwudziestolecia: Luksusowo i zwyczajnie. Zaklęte rewiry (22)
Śr, 03.04 7:00
Kuchnia dwudziestolecia: Bazar, targ i fałszerstwo (16)
Śr, 03.04 11:45
Kuchnia dwudziestolecia: Kiedy jarstwo zmienia się w rajstwo (17)
Czw, 04.04 11:45
Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia z klasą (społeczną). Kulinarne portrety Dołęgi - Mostowicza (18)
Pt, 05.04 11:45
Kuchnia dwudziestolecia: Kawiarnia literacka. Fenomen nieistniejący (19)
Pon, 08.04 11:45
Kuchnia dwudziestolecia: Tradycyjnie i nowocześnie. Na proszonej kolacji (20)
Wt, 09.04 11:45
Kuchnia dwudziestolecia: Żołądki i pyzy, czyli jedzenie uliczne (23)
Śr, 10.04 7:00
Kuchnia dwudziestolecia: Zagranicznie i krajowo. Kuchnia kurortów (21)
Śr, 10.04 11:45