Kuchnia dwudziestolecia: Patrząc na Paryż. Najlepsze adresy międzywojnia (5)
W skrócie
Rzut oka na dwie międzywojenne restauracje. W wiosennym menu w warszawskim lokalu Simona i Steckiego w 1936 roku znaleźć można było sztukę mięsa, karpia, pół kurczaka, ćwierć gęsi i proste zupy.
Oglądaj w telewizji
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
Rzut oka na dwie międzywojenne restauracje. W wiosennym menu w warszawskim lokalu Simona i Steckiego w 1936 roku znaleźć można było sztukę mięsa, karpia, pół kurczaka, ćwierć gęsi i proste zupy. Łukasz Modelski przypomni też zrazy a la Radziwiłł. We Lwowie chętnie zaglądano wówczas do restauracji Naftula Toepfera przy ulicy Trybunalskiej. Ceniono ją kuchnię i wyborne towarzystwo. Gości raczyli się tam kresową zupa cytrynową.