Kuchnia dwudziestolecia: Menu balowe. Kuchnia arystokratyczna (7)
W skrócie
Na wystawnych balach, które uświetniali przedstawiciele wyższych sfer, serwowano starannie przygotowane dania. Arystokraci raczyli się cielęciną w tuńczykowym sosie, nazywaną fałszywym łososiem.
Oglądaj w telewizji
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
Na wystawnych balach, które uświetniali przedstawiciele wyższych sfer, serwowano starannie przygotowane dania. Arystokraci raczyli się cielęciną w tuńczykowym sosie, nazywaną fałszywym łososiem. Na stołach podczas przyjęć gościł też jesiotr w sosie grzybowym.