Kuchnia dwudziestolecia: Menu nowoczesności. Anglomania (13)
magazyn kulinarny Polska 2021
Oglądaj w telewizji
Pt 14.11 13:20
TVP Historia 2
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
W kolejnym odcinku programu widzowie dowiedzą się, co angielskiego królowało na polskim stole. Pierwszą potrawą jest zupa Windsor, a drugą kanapki według przepisu Marii Disslowej.
Twórcy
Zobacz także
Kuchnia dwudziestolecia: Dwie książki, dwie Marie. Kobiety które uformowały dwudziestolecie (14)
Pon, 17.11 13:10
Kuchnia dwudziestolecia: Dyplomatyka i łowy (15)
Wt, 18.11 16:05
Kuchnia dwudziestolecia: Bazar, targ i fałszerstwo (16)
Śr, 19.11 13:05
Kuchnia dwudziestolecia: Kiedy jarstwo zmienia się w rajstwo (17)
Czw, 20.11 15:10
Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia z klasą (społeczną). Kulinarne portrety Dołęgi - Mostowicza (18)
Pt, 21.11 16:00
Kuchnia dwudziestolecia: Kawiarnia literacka. Fenomen nieistniejący (19)
Pon, 24.11 13:05
Kuchnia dwudziestolecia: Tradycyjnie i nowocześnie. Na proszonej kolacji (20)
Wt, 25.11 15:10
Kuchnia dwudziestolecia: Zagranicznie i krajowo. Kuchnia kurortów (21)
Śr, 26.11 13:05