Kuchnia dwudziestolecia: Menu nowoczesności. Anglomania (13)
magazyn kulinarny Polska 2021
Oglądaj w telewizji
Pt 17.05 15:20
TVP Historia 2
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
W kolejnym odcinku programu widzowie dowiedzą się, co angielskiego królowało na polskim stole. Pierwszą potrawą jest zupa Windsor, a drugą kanapki według przepisu Marii Disslowej.
Twórcy
Zobacz także
Kuchnia dwudziestolecia: Patrząc na Paryż. Najlepsze adresy międzywojnia (5)
Wt, 07.05 15:15
Kuchnia dwudziestolecia: Tajemnice domowej spiżarni (6)
Śr, 08.05 15:20
Kuchnia dwudziestolecia: Menu balowe. Kuchnia arystokratyczna (7)
Czw, 09.05 14:25
Kuchnia dwudziestolecia: Na przednówku. Kuchnia uboga (8)
Pt, 10.05 16:30
Kuchnia dwudziestolecia: Kolonialne marzenia. Kuchnia egzotyczna (9)
Pon, 13.05 15:15
Kuchnia dwudziestolecia: Pływający luksus. Polskie transatlantyki (10)
Wt, 14.05 15:15
Kuchnia dwudziestolecia: Nie samą grochówką... Kuchnia wojskowa II RP (11)
Śr, 15.05 14:15
Kuchnia dwudziestolecia: Słodko i egzotycznie. Imieniny Marszałka (12)
Czw, 16.05 18:45