Kuchnia dwudziestolecia: Dwie książki, dwie Marie. Kobiety które uformowały dwudziestolecie (14)

magazyn kulinarny Polska 2021  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Maria Ochorowicz-Monatowa i Maria Disslowa stworzyły nowoczesną kuchnię dwudziestolecia, nadążającą za wyzwaniami czasu. W tym odcinku znajdzie się m.in. ich przepis na kurczaka w śmietanie.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.

Maria Ochorowicz-Monatowa i Maria Disslowa stworzyły nowoczesną kuchnię dwudziestolecia, nadążającą za wyzwaniami czasu. To właśnie przepisy z ich książek zostaną zaprezentowane w tym odcinku programu: m.in. na pyszne placki ziemniaczane i kurczaka w śmietanie.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...