Kuchnia dwudziestolecia: Dyplomatyka i łowy (15)
W skrócie
Tym razem widzowie poznają przepis na bigos litewski z książki Andrzeja Fiedoruka o tytule 'Kuchnia kresowa'. Wiele dań kuchni myśliwskiej można też znaleźć w zbiorach Marii Disslowej.
Oglądaj w telewizji
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
Polską kuchnię myśliwską opisano i skodyfikowano, a najistotniejszym dziełem w tym temacie była "Kuchnia myśliwska" z 1845 roku autorstwa Jana Szytlera. Tym razem widzowie poznają przepis na bigos litewski z książki Andrzeja Fiedoruka o tytule "Kuchnia kresowa". Wiele dań kuchni myśliwskiej można też znaleźć w zbiorach Marii Disslowej, której receptury stanowią inspirację dla drugiego dania, jakim jest duszony zając.