Kuchnia dwudziestolecia: Słodko i egzotycznie. Imieniny Marszałka (12)

magazyn kulinarny Polska 2021  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

W tym odcinku widzowie dowiedzą się, co jadał marszałek Piłsudski. Najbardziej cenił sobie ciasta i leguminy. Jego ulubionym przysmakiem, było ciasto z suszonymi śliwkami i pianką z białek.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.

W tym odcinku widzowie dowiedzą się, co jadał marszałek Józef Piłsudski. Najbardziej cenił sobie ciasta i słodkie leguminy. Jego ulubionym przysmakiem, było ciasto z suszonymi śliwkami i pianką z białek. Przepis ten zostanie przedstawiony w programie. Prowadzący Łukasz Modelski zaprezentuje również recepturę na danie rybne cataplana.

Twórcy

Ładuję...