Okrasa łamie przepisy: Na jagody

magazyn kulinarny Polska 2019  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol zademonstruje trzy potrawy, w których można wykorzystać jagody. Przedstawi przepisy na jagodzianki, sałatkę z pieczonych buraków z salsą i wędzonym łososiem oraz zupę na słono.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol opowie o jagodach, powszechnie znanych leśnych owocach, rosnących na maleńkich krzaczkach. Przez całe lato kupimy je na bazarach, w sklepach i u przydrożnych handlarzy. Nie tylko doskonale smakują, lecz również są wyjątkowo bogate w składniki odżywcze i lecznicze. Wiersz o zbiorze jagód napisała Maria Konopnicka. Według słów poetki: "jagody zaraz dano, z miałkim cukrem i śmietaną". Karol zademonstruje trzy potrawy, niekoniecznie słodkie, w których można wykorzystać te owoce. Przedstawi przepisy na jagodzianki, sałatkę z pieczonych buraków z jagodową salsą i wędzonym łososiem, a także zupę jagodową na słono z ziemniakami i okrasą.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...