Okrasa łamie przepisy: Na huculskim szlaku

W skrócie
Prowadzący przygotuje dania z wykorzystaniem składników kuchni huculskiej i łemkowskiej. Potrawy karpackich górali bywały ubogie. Często jedynym produktem, który trafiał do garnka, była pokrzywa.
Oglądaj w telewizji

Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa zabierze widzów do Stadniny Koni Huculskich w Regietowie. Tam przygotuje dania z wykorzystaniem składników kuchni huculskiej i łemkowskiej. Potrawy karpackich górali były zazwyczaj ubogie z uwagi na ciężkie warunki życia. Często jedynym produktem, który trafiał do garnka, była pokrzywa. Najbardziej znanym huculskim przysmakiem była tzw. kulesza - mamałyga, czyli kaszka kukurydziana z bryndzą. Karol przygotuje trzy dania: placki ze śledziem i sosem z palonej papryki, gulasz z pokrzywy, pieczarek i kapusty oraz tatar z wołowiny z placuszkami z kaszki kukurydzianej.