Okrasa łamie przepisy: Wrocławski bigos

magazyn kulinarny Polska 2025  b.o.
zdjęcie

W skrócie

We Wrocławiu Karol prezentuje regionalną odmianę bigosu z czerwonej kapusty z dodatkiem wina, jabłek, rodzynek, a czasem mięsa czy kiełbasy. Odwiedza też okolice Żmigrodu i Stawy Milickie.

Oglądaj w telewizji

So 20.09 15:35
TVP 1logo
Pon 22.09 11:45
TVP 2logo
Pt 26.09 8:20
TVP 1logo

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa odwiedza Dolny Śląsk. We Wrocławiu prezentuje lokalny bigos, jego regionalną odmianę przygotowywaną z czerwonej kapusty z dodatkiem wina, jabłek, rodzynek, a czasem także mięsa czy kiełbasy, która powstała jako "Breslauer Rotkraut" w XIX wieku. Po wojnie danie to zostało zaadaptowane przez polskich przesiedleńców, którzy zaczęli używać do niego kiszonej czerwonej kapusty. Kucharz odwiedza również okolice Żmigrodu. Poznaje historię kiszonek pani Emilii, której dziadek zajmował się wyrobem beczek i kiszeniem warzyw. Następnie udaje się nad Stawy Milickie, gdzie przygotowuje dwa warianty bigosu: mięsny - wzbogacony łopatką jagnięcą i sokiem z czerwonych buraków oraz ten z dodatkiem lokalnych ryb. Na koniec zachęca do zwiedzania Wrocławia i regionu oraz spróbowania lokalnych specjałów.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...