Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza
W skrócie
Tematem odcinka są sosy z ziół, pędów czy owoców zwane salsami lub po staropolsku "sałszami". W przygotowanym przez Karola Okrasę menu znajdzie się zupa pomidorowa z salsą z czosnku niedźwiedziego.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tematem odcinka są zielone sosy z ziół, młodych pędów czy owoców zwane salsami lub po staropolsku "sałszami". W przygotowanym przez Karola Okrasę menu znajdą się: zupa pomidorowa z salsą z czosnku niedźwiedziego, pieczony z korzennym mięsem mielonym chleb, podany z salsą z zielonych orzechów z syropu, a także pieczone na grecki sposób ruloniki ze schabu podane z salsą z mięty, papryki, ogórka i sera feta.