Okrasa łamie przepisy: W klasztornym garnku

magazyn kulinarny Polska 2019  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Autor odwiedza opactwo w Wąchocku. Cystersi zakładali sady, warzywniki, stawy rybne, uprawiali zioła, hodowali bydło czy trzodę chlewną. Karol przygotuje trzy potrawy inspirowane klasztorną kuchnią.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Autor programu odwiedza pochodzące z końca XII wieku opactwo cysterskie w Wąchocku. Cystersi zakładali sady, warzywniki, stawy rybne, uprawiali zioła, hodowali bydło i trzodę chlewną, budowali młyny czy kuźnie wodne i browary. To przedstawiciele tego zakonu 800 lat temu rozpoczęli hodowlę karpia w Polsce. W Starachowicach założyli pierwszą hutę zajmującą się wytopem żelaza. Cystersi wnieśli również niemały wkład w sztukę kulinarną. Karol przygotuje dziś trzy potrawy inspirowane klasztorną kuchnią.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...