Okrasa łamie przepisy: Na polskim transatlantyku

magazyn kulinarny Polska 2021  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol opowie o potrawach serwowanych na pokładach transatlantyków - Batorym i Piłsudskim. Elegancja i egzotyka kuchni zadziwiały pasażerów. Kucharz przygotuje trzy dania inspirowane dawnym menu.

Oglądaj w telewizji

Śr 24.04 7:20
TVP Historia 2logo

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol opowie o potrawach serwowanych na pokładach polskich transatlantyków - Batorym i Piłsudskim. Elegancja i egzotyka kuchni tych statków niejednokrotnie zadziwiały pasażerów. Kucharz przygotuje trzy dania inspirowane dawnym menu: rybę w tempurze z buraczkami po angielsku, kurczaka a la Bourguignon oraz smażoną na złoto makrelę z sałatką z marynowanej rzepy.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...