Ewa gotuje (413)
W skrócie
Prowadząca skupi się na specjałach kuchni regionalnej. Zacznie od małopolskiej zalewajki na maślance, którą poda z ziemniakami, cebulą i boczkiem. W ramach dania głównego zaserwuje łemkowskie fuczki.
Oglądaj w telewizji
Opis
Ewa Wachowicz pokazuje, jak gotować zgodnie z najnowszymi trendami kulinarnymi, zachowując jednocześnie polską tradycję. Gospodyni programu przygotowuje potrawy w swojej kuchni.
Tym razem prowadząca skupi się na specjałach kuchni regionalnej. Zacznie od małopolskiej zalewajki na maślance, którą poda z tłuczonymi ziemniakami z dodatkiem zrumienionej cebuli i boczku. W ramach dania głównego zaserwuje łemkowskie fuczki, czyli placuszki z kapusty kiszonej i ciasta na naleśniki, smażone dokładnie tak samo jak placki z ziemniaków z sosem pieczarkowym. Deser, inspirowany włoskim tiramisu, podany zostanie w pucharkach. Zamiast kawy czy kakao znajdzie się w nim jednak japońska herbata matcha.