Okrasa łamie przepisy: Dary z lasu i z zagrody

W skrócie
Karol Okrasa rusza na Mazury, gdzie przygotowuje potrawy inspirowane smakami dzieciństwa. Kucharz często spędzał wakacje u dziadków, u których jadano głównie to, co wyhodowano w zagrodzie.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa rusza na Mazury, gdzie przygotowuje potrawy inspirowane smakami swojego dzieciństwa. Kucharz często spędzał wakacje u dziadków na wsi, u których jadano głównie to, co wyhodowano w zagrodzie lub znaleziono w lesie. Karol przyrządza zatem udka z kurczaka duszone z grzybami i suszonymi owocami oraz pieczone piersi z kurczaka z sałatką z ziemniaków i grzybów.