Okrasa łamie przepisy: Smak suszonych owoców

magazyn kulinarny Polska 2019  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol Okrasa uda się do Gruczna, by zobaczyć tradycyjną suszarnię owoców. Przygotuje potrawy inspirowane dawnymi smakami: pstrąga z rusztu z sosem z owoców, zupę krem z selera oraz żeberka jagnięce.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

W tym odcinku Karol Okrasa uda się do Gruczna, by zobaczyć odtworzoną tam tradycyjną suszarnię owoców. Niegdyś suszu dodawano do wielu dań rybnych i mięsnych. Kucharz przygotuje potrawy inspirowane dawnymi smakami: pstrąga z rusztu z sosem z suszonych owoców, zupę krem z selera i suszonych jabłek oraz żeberka jagnięce duszone w aromatycznym sosie z suszonych owoców i kwasu chlebowego.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...