Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze Starych Jabłonek

magazyn kulinarny Polska 2014  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Prowadzący odwiedza Stare Jabłonki na Mazurach. Kucharz przyrządza tam mazurskiego sandacza marynowanego w domowym cydrze jabłkowym. Drugie jego danie to pieczona perliczka.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Prowadzący odwiedza Stare Jabłonki na Mazurach, która słynie z potraw przyrządzanych na bazie jabłek. W prezentowanych recepturach Karola również nie brakuje tych owoców. Kucharz na początku przyrządza mazurskiego sandacza marynowanego w domowym cydrze jabłkowym, pieczonego na drewnie i podanego z wytrawną konfiturą jabłkową. Drugie danie to pieczona z jabłkami i cytrynami perliczka podana z jabłkowymi placuszkami.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...