Okrasa łamie przepisy: Kurki na trzy sposoby

magazyn kulinarny Polska 2022  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol wybierze się do leśniczówki w miejscowości Napromek położonej w Parku Krajobrazowym Wzgórz Dylewskich. Tutejsze lasy obfitują w grzyby, szczególnie kurki, które kucharz wykorzysta w kuchni.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol wybierze się do leśniczówki w miejscowości Napromek położonej w Parku Krajobrazowym Wzgórz Dylewskich. Tutejsze lasy obfitują w grzyby, szczególnie kurki, które kucharz wykorzysta w kuchni. Odwiedzi także działający tu Ośrodek Rehabilitacji Zwierząt. O działaniu ośrodka opowie rzecznik Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Olsztynie pan Adam Pietrzak. Następnie prowadzący przyrządzi: grzanki z kurkami i pomidorami na przystawkę, zupę z kurek i leśnego topinamburu oraz ziemniaczane kluski z kurkowym sosem.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...