Okrasa łamie przepisy: Kuchnia pachnąca serem

magazyn kulinarny Polska 2019  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Pierwsze opisy sera pochodzą sprzed trzech tysięcy lat. Niedawno znaleziono na Kujawach pochodzące z neolitu narzędzie do produkcji sera. Karol wybierze się na Mazury, by pokazać, jak powstaje nabiał.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Pierwsze opisy sera pochodzą sprzed trzech tysięcy lat z Babilonii. Ze Starego Testamentu wiadomo, że sery i masło jadł król Dawid. Niedawno znaleziono na Kujawach pochodzące z neolitu narzędzie do produkcji sera. Karol wybierze się na Mazury, by pokazać, jak powstaje nabiał, a potem zaprezentuje, co można z niego ugotować. Przyrządzi pieczone ziemniaki z farszem z sera i grzybów podane z kwaśnym mlekiem, serową tartę z grzybami, a na deser pierogi z sera twarogowego z owocami w maśle.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...