Kuchenne rewolucje: Gdańsk, Pod Przykryfką (12/13)
W skrócie
Dwoje bliskich przyjaciół otworzyło w Gdańsku restaurację na terenie zrewitalizowanych koszar. Do spółki zaprosili Zbyszka. Niestety, wspólnicy wycofali się, a mężczyzna został z lokalem zupełnie sam.
Oglądaj w telewizji
Opis
Magda Gessler przyjmuje zaproszenia kolejnych właścicieli lokali gastronomicznych, którzy potrzebują pomocy. Odwiedza restauracje stojące na krawędzi bankructwa i przejmuje w nich obowiązki szefa. Wykorzystuje swoje doświadczenie w branży i niezawodną intuicję. Próbuje potraw, testuje umiejętności personelu i sprawdza higienę pracy. Potem na dwa dni zamyka lokal i wprowadza poprawki: układa nową kartę, uczy kulinarnych sztuczek i zmienia wystrój wnętrz. Goście ocenią efekty metamorfozy lokalu. Po kilku tygodniach Magda Gessler wraca, by sprawdzić, czy ciężką pracę zwieńczył sukces.
Kilka lat temu dwoje bliskich przyjaciół otworzyło w Gdańsku restaurację na terenie zrewitalizowanych koszar. Do spółki zaprosili Zbyszka, który był pod wrażeniem podawanego tam jedzenia. Zainwestował w biznes sporo pieniędzy, licząc na zyski. Niestety, wspólnicy wycofali się, a mężczyzna został z lokalem zupełnie sam. Postanowił stworzyć restaurację na najwyższym poziomie i nadać jej oryginalną nazwę: Pod Przykryfką. Zaczął spłacać zaległe zobowiązania, zatrudnił znakomitego szefa kuchni, który stworzył nowe menu. Jednak nawet to nie przyciągnęło gości. Obecnie właściciela nie stać nawet na uiszczenie stałych opłat oraz pensje. Aby nie wpaść w długi, zaczął wyprzedawać to, na co pracował całe życie. W dodatku poważna choroba wyłączyła Zbyszka z normalnego życia. Wówczas Pod Przykryfką zaczęła prowadzić jego dorosła córka, Agnieszka. To ona uznała, że jedynym ratunkiem jest Magda Gessler.