Kuchenne rewolucje: Jasienica, Bistro na Drzewiarzu (11/17)
W skrócie
Dziesięć lat temu Rafał oraz jego siostra Ania i jej mąż Mirek przejęli bar piwny w Jasienicy. Zamienili go w Bistro na Drzewiarzu. Niestety, z biegiem czasu restauracja zaczęła przynosić straty.
Oglądaj w telewizji
Opis
Magda Gessler podróżuje po kulinarnej mapie Polski już od dziesięciu lat. Nowy sezon przyniesie niemal niemożliwe rozwiązania - wszystko, by pomóc upadającym restauracjom otworzyć się na nowe smaki. Ekspertka odwiedza m.in. Chorzów, Ustroń, Piłę, Szczecinek, Banino i Napachanie.
Magda Gessler odwiedza Jasienicę - niewielką wieś położoną na Śląsku Cieszyńskim. Działa tu Bistro na Drzewiarzu. Jego nazwa pochodzi od miejscowego klubu piłkarskiego. Lokal prowadzą Ania, jej brat Rafał i mąż Mirek. Dawniej mieścił się tam bar piwny, ale nie sprzedawano jedzenia. Kiedy pojawiła się okazja, by wynająć budynek, rodzina skorzystała i otworzyła restaurację. Tym sposobem prowadzą biznes gastronomiczny już od dziesięciu lat. Początkowo serwowali jedynie pizzę, z czasem w menu znalazły się domowe obiady. Niestety, od jakiegoś czasu wpływające do kasy pieniądze nie pokrywają kosztów utrzymania bistro, a pracownicy zarabiają więcej niż właściciele. Choć rodzina i zaprzyjaźniony personel wciąż mocno się wspierają, frustracja narasta. Spada zaangażowanie. Stresująca sytuacja wpływa negatywnie na Anię, która jest w szóstym miesiącu ciąży.