Okrasa łamie przepisy: Kaczka nie tylko z jabłkami

magazyn kulinarny Polska 2019  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol razem z jednym z czołowych polskich szefów kuchni przyrządzi specjał Mazur - kaczkę pieczoną z jabłkami. Następnie poda m.in. roladę z kaczki z kaszą i suszonymi pomidorami oraz bigosek.

Oglądaj w telewizji

Nd 5.05 7:10
TVP Rozrywkalogo
Czw 16.05 19:15
TVP Rozrywkalogo
Pt 17.05 8:15
TVP Rozrywkalogo

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol wyrusza na Mazury, by odwiedzić swojego kolegę, jednego z czołowych polskich szefów kuchni. Wspólnie przyrządzą specjał tutejszego regionu - kaczkę pieczoną z jabłkami. Następnie sam, łamiąc tradycyjne przepisy, przyrządzi dania inspirowane XVII-wieczną kuchnią, m.in. roladę z kaczki z kaszą i suszonymi pomidorami oraz bigosek, drobne kawałki mięsa kaczego doprawione orientalnymi przyprawami z kolorową sałatką.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...