Okrasa łamie przepisy: Żeberka na trzy sposoby

magazyn kulinarny Polska 2020  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Żeberka są popularne w kuchni chińskiej. Karol Okrasa postara się przywrócić je na polskie stoły. Przygotuje rosół, inspirując się przepisem z XVIII wieku, oraz żeberka duszone w piwie.

Oglądaj w telewizji

Pt 18.10 18:40
TVP Rozrywkalogo
So 19.10 7:45
TVP Rozrywkalogo
Nd 20.10 7:15
TVP Rozrywkalogo
Pon 21.10 7:10
TVP Rozrywkalogo

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Żeberka są szczególnie popularne w kuchni chińskiej. Gotowane na parze duszone czy pieczone na czerwono, w sosach pikantnych czy słodko-kwaśnych uchodzą za wielki przysmak. Grillowane żeberka w sosie barbecue to jedno ze sztandarowych dań w Teksasie. Karol postara się przywrócić je także na polskie stoły. Przygotuje rosół, inspirując się przepisem z XVIII wieku, następnie żeberka duszone w piwie, soku z porzeczek i miodku majowym, a także żeberka duszone na grillu z polską wersją sosu barbecue.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...