Okrasa łamie przepisy: Mięsne przysmaki... z warzyw

W skrócie
Karol rusza do miejscowości Boria. Spotka się z rolnikiem, który wyspecjalizował się w uprawie warzyw ekologicznych. Karol tym razem przygotuje mięsne potrway kuchni polskiej, ale w wersji warzywnej.
Oglądaj w telewizji

Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa rusza do miejscowości Boria koło Ćmielowa. Tam spotka się z młodym rolnikiem, który wyspecjalizował się w produkcji warzyw ekologicznych. Widzowie dowiedzą się, na czym polega taka uprawa, jakie są wymagania i dlaczego warto po takie warzywa sięgać. Karol tym razem zaproponuje mięsne przeboje kuchni polskiej, ale w wersji warzywnej - hamburger z soczewicy podany z sosem z ekologicznych buraczków, tatar z marynowanych suszonych pomidorów oraz ekologiczny żurek z mąki gryczanej i z ziemniaczkami z wegetariańską okrasą.